True sugar dreams at the Swiss Cake Festival

From 20 to 22 October 2017, the time had come once again: The 3rd ‘Swiss Cake Festival’ – the Swiss public fair for bakery and cake design enthusiasts – with the largest national cake decorating competition was able to prove its worth with a new concept and had a successful start.

Many thanks to all our visitors, workshop teachers, exhibitors, sponsors, partners and our many great helpers. The original idea for this event and focus was to help artists of the Swiss cake scene to gain more visibility and awareness among the Swiss residents. Thank you for visiting and supporting the event so much from all over Switzerland and abroad.

A high standard cake competition

With 85 exhibits, the cake contest was clearly the main attraction this year and core part of the 3rd event. The 7-person jury, consisting of trained experts with years of experience in judging, was positively surprised by the exceptionally high standardcompared to the previous year. They awarded “Gold”, “Silver” and “Bronze” trophies, as well as the “Best in Show” award. The competition participants were able to present their talents effectively and even the Swiss residents were convinced that the participants were true cake artisans. 

A real challenge for all visitors was to choose their favorite cake for the coveted audience award. The award went to Marlies Magurno for the second time in a row, with just under 10% of all votes, proving her exceptional talent.

In this year’s edition, you could not only buy the right tools from selected exhibitors from Switzerland and abroad, but also watch national and international experts live or practice in different workshops.

Demos and live baking in the show kitchen

Those who just wanted to watch could learn a lot from the numerous live demonstrations, in the demo area as well as in the show kitchen. In the Demo Area the Cake Stars from all over Europe showed their talents from modeling human figures up to drawing on edible ground for 7 hours.

The show kitchen, implemented for the first time due to the many requests of the visitors, was prominently located in the hall and quite overrun by the visitors. Professionals from all over Switzerland showed the visitors how to bake the perfect cake bases with the right ingredients, work with Isomalt to recreate Olaf von Frozen as well as the essentials for drip cakes or how to make healthy snacks.

The co-organizers Lina Caroli and Valeria Varrese are now planning the next Swiss Cake Festival. The exact date of the next event will be announced after a short break from the exhibition.

It is guaranteed that the next Swiss Cake Festival will continue to score points with new sweet surprises and it will remain the most popular platform for Swiss Cake Design.

We are looking forward to again makehistory for Swiss Cake Design with you.

Sweet greetings 

Lina & Valeria

Event dates & opening times

  • The festival date will be announced in due time.
  • The opening times will be announced in due time.

Testimonials

Wir waren gestern Nachmittag an der Swiss Cake Festival und es hat uns sehr gut gefallen, die unglaublich schönen Torten und Zuckerdekoration waren für mich natürlich ein Highlight. Wir haben uns auch mit ein paar Kuchenformen eingedeckt und für ein Stück Kuchen hat es auch gereicht 🙂 Und bei den Showküchen haben wir zugeschaut, das sind alles grosse Künstler. Ein Riesenkompliment, ich kann gar nicht erfassen, wie viel Aufwand das sein muss. Ich habe mich für den Newsletter eingetragen, denn wir kommen sehr gerne wieder. Ich war mit meinem Freund dort, ihm hat es auch sehr gut gefallen.

Daniela

Swiss Cake Festival | 2017

So etwas aufzubauen und all den Cake Designer und denen die gerne als Hobby Kuchen dekorieren die Chance zu geben ihre Kreationen zeigen zu dürfen, ist einfach wundervoll!! Ihr 2 seid einfach die Besten und Respekt, den ich kann mir vorstellen das es sehr viel Arbeit gab / gibt für dieses Jahr, all das wieder zu Organisieren!

Caterine

Endlich Zeit um hier meine Torte zu zeigen die am Swiss Cake Festival mitgemacht hat… Es war fürs erste Mal ein tolles Event, hat noch ein paar Kinderkrankheiten aber die zwei Powerfrauen, die das auf die Beine gestellt hatten, konnten schliesslich nicht wissen dass der Anklang in der Schweiz so gross ist. Supertolle Torten auf hohem Niveau gabs zu sehen!

Mary’s Bakery

Vielen Dank für diesen tollen Tag! Er begann mit dem Kurs Vintage Cupcakes (war mega genial und spannend), danach Einkaufsorgie (zum Glück war die Messe nicht grösser, sonst wäre ich jetzt noch ärmer), dann haben wir zu Mittag gegessen (die Panini waren seeehr lecker), zugeschaut bei den Weihnachtscupcakes, lustige Fotos geschossen, beim Bosch Stand einen Cupcake abgestaubt und natürlich die vielen wahnsinnigen Kunstwerke bewundert! Es war super toll, die 7 Stunden bei euch vergingen wie im Flug! Tipp: genug Bargeld mitnehmen, wenige Stände akzeptieren EC Karten. Und evt einen Rucksack, damit man die Hände wieder frei hat. Und: wir hätten es am Kurs begrüsst, wenn es ein Absperrband gegeben hätte. Die Leute sassen uns fast im Nacken, haben uns zT sogar angerempelt und laut geredet, so dass wir die Kursleiterin nicht immer gehört haben.

Sandra Berger

Vielen Dank für die super, süsse Tortenmesse. 🙂

Süsses Glück ‎

Swiss Cake Festival